Test Your Great Lakes Knowledge with these 10 Questions

StJoe_Sailboat_sunsetMichigan shores meet four of the five Great Lakes, which makes us a great place to catch a sunrise, stay up for a sunset, relax on the beach, or enjoy the many water activities available. Did you know that Michigan has the longest freshwater coastline in the U.S.?   There are many other fascinating facts about the Great Lakes. 

Test your Great Lakes knowledge with the 10 questions below.  After you take the quiz, check your answers at the bottom of the quiz!

1. All of the Great Lakes combined contain ______ gallons of water.

A) 3 quadrillion
B) 16 million
C) 8 trillion
D) 6 quadrillion

2. Lake Superior contains ____ % of the world’s fresh surface water that is not frozen in a glacier or ice cap:

A) 12%
B) 5%
C) 10%
D) 18%


3. What is the name of the 30- to 40-foot-long “monster” that allegedly lives in Lake Erie?

A) Chelli
B) Bessie
C) Betsy
D) Miggie

4. A person in Michigan is never more than how far from a natural water source?

A) 10 miles
B) 2 miles
C) 1 mile
D) 6 miles

5. Which Great Lake is surrounded by the most metropolitan areas?

A) Lake Superior
B) Lake Erie
C) Lake Michigan
D) Lake Huron

6. The massive sinkholes in ______________ have high amounts of sulfur and low amounts of oxygen. These conditions are very similar to the conditions of Earth’s ancient oceans 3 million years ago.

A) Lake Huron
B) Lake Michigan
C) Lake Erie
D) Lake Ontario

7. It’s estimated that there are about 100 million lake trout in Lake Superior alone. That’s nearly ____ of the human population of North America:

A) 1/5th
B) 1/3rd
C) 1/4th
D) 1/8thbeach_empirebeach

8. Michigan has the longest freshwater coastline in the United States. How long is it?

A) 7,420 miles
B) 3,288 miles
C) 500 miles
D) 8,550 miles

9. How many species of plants and animals inhabit the Great Lakes basin?

A) 1,000
B) 1,500
C) 3,500
D) 5,000

10. The name Michigan is derived from the Indian word michiguma, meaning “great lake”.

A) True
B) False

Do you have a favorite piece of Great Lakes trivia you would like to share? Tell us in the comments!

Answers: 1. d, 2. c, 3. b., 4. d, 5. b, 6. a, 7. a, 8. b,9. b,10. a. 

4 thoughts on “Test Your Great Lakes Knowledge with these 10 Questions

  1. Credit greeting card companies are extremely competitive with regards to getting you complete their business charge card applications. Recently they’ve taken in order to offering bonuses to people prepared to open the credit account together. http://www.businesscreditcardapplications.net
    Starting your own house Based Business is extremely easy to complete and may take the stress off your own already more than burdened earnings. http://www.americanbusinessicon.net
    Small as well as medium businesses around the globe have numerous issues as well as challenges they face every day, with room often becoming quite at the top of the checklist. http://www.businesser.net

  2. It’s becoming progressively apparent which business, once we know this, is deep in the center of a spectacular transformation. http://www.businessfrontier.net
    Have a person ever considered a symphony orchestra in an effort to see what sort of large business might be structured? Suppose each portion of the orchestra is really a department inside your business, and also the musical overseer, or conductor, may be the CEO or even The Employer. http://www.businessorganisers.net
    Building an effective business requires using a firm basis. Mission, Eyesight and ideals, hard edged preparing, leadership improvement and utilizing a common group of tools with regard to resolving problems really are a good starting point. http://www.successionbusiness.net

  3. Millions would like relief using the same kind of outdated techniques that only wind up costing energy and cash. The so-called alleviation just requires a different type of debt. You will find better methods. http://www.rainbow-finance.net
    Scientific works within the theories associated with finances as well as credit, based on the specification from the research item, are characterized to become many-sided as well as many-leveled. http://www.vipcarfinance.net
    Are you searching to teach your son or daughter about cash management? The sooner you start this method, the easier it will likely be for your son or daughter to create financial habits which will benefit her or him for an eternity, and avoid them through moving house after university in severe debt. http://www.teachingfinance.net

  4. Whenever someone in the Financial division walks right into a room of individuals from the actual sales as well as marketing sections, the discussion dies lower and everybody waits for that killjoy in order to leave. http://www.connectfinance.net
    For those who have old debt that you’re paying back in a much decreased monthly rate the probabilities are how the debt may be sold onto to some debt selection agency. This really is good news for you personally and here is why! http://www.thefinancecompany.net
    It’s very important to possess personal financial discussions together with your spouse or even partner. Learning how to speak regarding money, inside a helpful as well as worthwhile method, can create the very best foundation with regard to both your own relationship along with your financial well-being. http://www.adviceaboutfinance.net

Comments are closed.