Test Your Great Lakes Knowledge With These 10 Questions


Michigan shores meet four of the five Great Lakes, which makes us a great place to catch a sunrise, stay up for a sunset, relax on the beach, or enjoy the many water activities available. Did you know that Michigan has the longest freshwater coastline in the U.S.?  Test your Great Lakes knowledge with the questions below. After you take the quiz, check your answers at the bottom!
 

1. All of the Great Lakes combined contain ______ gallons of water.

 
A) 3 quadrillion
B) 16 million
C) 8 trillion
D) 6 quadrillion
 

2. Lake Superior contains ____ % of the world’s fresh surface water that is not frozen in a glacier or ice cap.

 
Lake Superior along Pictured Rocks National Lakeshore
Lake Superior along Pictured Rocks National Lakeshore | Photo Courtesy of Instagram Fan spacekdet3d

A) 12%
B) 5%
C) 10%
D) 18%
 

3. What is the name of the 30- to 40-foot-long “monster” that allegedly lives in Lake Erie?

 
A) Chelli
B) Bessie
C) Betsy
D) Miggie
 

4. A person in Michigan is never more than how far from a natural water source?

 
A) 10 miles
B) 2 miles
C) 1 mile
D) 6 miles

 
5. The great lakes were carved by glaciers ______ years ago.

 
A) about 2,000
B) more than 12,000
C) 1.2 million 
C) 500
 

6. Michigan has the longest freshwater coastline in the United States. How long is it?

 
A) 7,420 miles
B) 3,288 miles
C) 500 miles
D) 8,550 miles
 

7. The name Michigan is derived from the Ojibwa (Chippewa) word for “many lakes”.

 
A) True
B) False
 

8. There are ____ lighthouses along the Great Lakes.

Big Red Light in Holland
Big Red Light in Holland | Photo Courtesy of Instagram Fan rob.craig1

A) 200
B) 75
C) 300  
D) 115
 

9. Which Great Lakes is the only one to be entirely sheltered by the United States?

 
A) Lake Michigan
B) Lake Superior
C) Lake Huron
D) Lake Erie
 

10. Which Great Lake is the second largest?

 
A) Lake Superior
B) Lake Huron
C) Lake Michigan
D) Lake Erie
 
Answers: 1. d, 2. c, 3. b., 4. d, 5. b, 6. b, 7. b, 8. d, 9. a, 10. b.